Jinju Silk Museum Design Competition


진주실크박물관 건립 설계 공모

location : 1672-2, Samgok-ri, Munsan-eup, Jinju-si, Republic of Korea
site area : 4,477㎡
gross floor area : 2,587㎡
program : Museum
team : Safari Architects
result : 5th Prize

link : www.jinju-silkmuseum.kr




Coexistence of Memorial Park and Hwarang Park Modern museums have complex relationships with citizens in the city center. This is because the modern museum is a knowledge warehouse in the city, a cafe, and a living room in everyday life. The Jinju Silk Museum should now mean a natural daily encounter, and the paradigm should change to a symbolic space that contains the properties of silk. Using the projectivity of silk fibers, we planned a daily museum that could be easily accessed by visitors, eliminating the boundary between the space to "see" and the space to "store" exhibitions.


In order to reveal the projectivity and soft drape properties of the fabric shown between the fabrics obtained during the weaving of silk, a smooth exhibition space overlapping the inside and outside was planned. The discovery of silk is a product of coincidence, and it spatially captures the process of this discovery. Repeated vertical louvers, walls, and projective spaces seen between them, such as silk woven from looms, allow exhibitions and "accidental encounters" of locals. In particular, the roof curves, such as the hanging silk fabric (draff Castle), show the museum itself as a silk sculpture, and the bundle of light falling between the vertical louvers gives visitors a feeling as if they were walking between silk.


A Medium Of Memory : Length of Sewol FerryThe pain of memory is more meaningful by revealing it than hiding it. We tried to express the way we remember, commemorate, and share the Sewol Ferry incident as a sculpture in the park through the 146M memorial wall. The symbolic memorial wall of 146m, which means the length of the Sewol ferry, captures various ways of commemorating by the citizens and becomes the background of the Memorial Park through the white wall. Memories of commemoration read through a long sculpture-like wall and various programs of citizens create a communion between the living and the victims.


Experience on Multilayer Level : Linkage Of Internal And External SpacesThe white memorial wall that penetrates the ground and the underground and the inside/outside space connected between the torn gaps contain programs (Park/Commemorations/Exhibitions) with different meanings and induce the participation and activities of visitors at multi-levels. The above-ground wall is a “Wall of life” linked to everyday parks, the underground wall has a meaning as a “Wall of remembrance” for the victims. Life and death coexist at the center of this wall, and on the ground, it separates the daily park from the boundary, and underground, the boundary is broken down into a huge void space.





A Space for Social Memories : Memorandum-Exhibition-Enshrinement SequenceThe light from the sky that penetrates the underground memorial hall is the light that represents the wish of victims to be enshrined in a bright place, and it is the light of remembrance of the soul. The void space in the basement and the light coming down the wall signify a bright and comfortable future that is no longer sad. As you go down this wall, you come in contact with the story of the Sewol ferry and arrive at the end of the wall of light. The enshrinement space containing the sky and nature allows us to deeply commemorate the victims of Danwon High School creating a healing space for the bereaved families






Materplan : A park Open to EveryoneThe length of the 304m wall, which consists of a 146m vertical ‘Wall of Remembrance’ and a 158m horizontal ‘Wall of Daily Life/Culture’, contains the meaning of 304 Sewol Ferry victims. In particular, by arranging square/performer-type external spaces adjacent to the waterfront boundary (W2) on the north side, which is the main movement of citizens, and the node point, it is easy for citizens to access to the facilities. The cafeteria, museum shop, and educational activity space connected with daily life were placed in front of the lakeside to increase the usability of the facility, and the outdoor memorial/exhibition hall and memorial garden were arranged in connection with the path and circulation line extended from the Urban Forest on the east and south sides. The gap between the White Walls provides access to this memorial park as an everyday park that can be visited without any special purpose.



Materplan : A park Open to EveryoneThe length of the 304m wall, which consists of a 146m vertical ‘Wall of Remembrance’ and a 158m horizontal ‘Wall of Daily Life/Culture’, contains the meaning of 304 Sewol Ferry victims. In particular, by arranging square/performer-type external spaces adjacent to the waterfront boundary (W2) on the north side, which is the main movement of citizens, and the node point, it is easy for citizens to access to the facilities. The cafeteria, museum shop, and educational activity space connected with daily life were placed in front of the lakeside to increase the usability of the facility, and the outdoor memorial/exhibition hall and memorial garden were arranged in connection with the path and circulation line extended from the Urban Forest on the east and south sides. The gap between the White Walls provides access to this memorial park as an everyday park that can be visited without any special purpose.

TOP ↑




copyright © catacombe Architects all rights reserved.

︎  ︎  ︎