Design Competition for Paju Publication & Information National Industrial Complex Cultural Center 2022


파주출판문화정보국가산단 복합문화센터 건립 건축설계공모 2022

location : 516-1 Munbal-dong, Paju-si, Gyunggido, Republic of Korea
site area : 878㎡
gross floor area : 1,790㎡
program : Studio, Pulication, Cultural Center 
team : Safari Architects
result : 3rd Prize

link : www.paju.go.kr




On Air Lounge
- Visible Media Platform -




Open Urban Lounge
 
Modern complex cultural centers have various relationships with citizens in the city center. The complex cultural center in Paju Publishing Culture Complex should be a media warehouse, a cafe, a daily living room, and a "urban lounge" depending on the trend of the times. Beyond the unilateral media production function, On Air Lounge, which enables two-way communication and accidental encounters, provides citizens with a new type of community where media-based experiences, education, and creative spaces coexist.

The three open facades through the facade with a projective structure, the variable media content space shown in the projected interior space, and the encounter space leading to the media step (Grandstair) remove the boundary between "view space" and "production space" and show a projective mediating space between creators and users. This multi-cultural center, centered on media, will become a new symbolic building in Paju Publishing Culture Complex by illuminating a projective production/experience space in real time.

 


Properties of the media: the role of the medium, recording, and transmission of information Media content has the characteristic of being shared and communicated without space restrictions. In the past, through publications and now through one-person media content, the method of sharing is changing. Although the medium of media delivery changes with the times, the essential "visible and communicated" funtion of the media itself continues to emerge.

In order to best reveal the original functions of the media in Paju Publishing Culture Complex and to capture a space where experience + education + creative space coexist, we wanted to show creative acts as they are through projective facades and calligraphy-type media frames.


In particular, the media step (Grand Stair) in the projective space makes the encounter space richer and shows the media content production process to citizens as it is, making them feel an open space for experience-education-creation. This media step, which crosses the public part, is a medium space that connects experience and production space, and leads the first floor, second floor, third floor, and roof to a sequence of consecutive spaces. In addition, the volume light falling between the frames allows you to experience the alignment of the building in the publishing complex.



Design Process
The site is located in the center of Paju Publishing Complex and has excellent accessibility for visitors as it faces the road on three sides. In addition, it is located at the end of the industrial complex block, so symbolism on the road surface is very important. The space facing the common part of the facility was placed in the north to best reveal the internal program, and the publishing distance and nature of the industrial complex were arranged so that the projectivity of the material could be viewed. The main form of the building was constructed to follow the order of Bookshelf Units in the publishing complex, and the Piloti plan was made to secure publicity and pedestrian traffic. On the pedestrian road side of the publishing complex, an Eoulim yard for users' lounges was placed and connected to the main entrance, and inside, the space was connected through media steps connected to the second and third floors. This unique encounter space is connected to the multi-purpose cultural space on the second floor, and naturally connects to major facilities on the second and third floors.
.


The content experience sequence is connected to Eoulim Madang, 1st floor media step, 2nd floor multi-purpose cultural space, encounter space, publishing/media experience room, 2nd floor media step, open studio, media studio, and rooftop garden. The space facing the media step is a communication space and an open space, and a two-layer void is used to connect vertical movements. The first floor is an open space, with cafes, unmanned administrative facilities, open toilets, and Eoulim yards, experience/education facilities/multipurpose cultural spaces on the second floor, and creative facilities and management/support facilities on the third floor. In the roof layer, areas that can be expanded on both sides of the rooftop garden and the core were planned so that vertical expansion could be possible if necessary.


Outdoor Space
The external program of the complex culture center linked the three yards vertically. The Eoulim yard at the entrance of the first floor, the cultural yard inside the second floor, and the green yard (loop garden) on the roof floor were planned to be linked by media steps to make the entire building a lounge. In particular, the Eoulim Madang was opened in the upper part of the two floors to capture the daily lives of citizens of the publishing complex, and this open space serves as a community of the publishing complex and also becomes a yard for events and shelters. In particular, the external media steps of the North have been pocketed for pedestrians, used as cultural rest areas for concerts and performances, and the roof garden has an observation deck to view the wetlands on the east side and the ecology of Paju.

 

Masterplan
1. Paju Publishing Culture and Information Industrial Complex Master Plan

According to the Paju Publishing Culture and Information Industry Complex's basic plan, the site has a very strong longitude direction (linearity of the two Koreas) extending from Simhaksan Mountain in an urban structure. Therefore, the line of publisher buildings that make up the publishing street extends north and south, and the layout of the building is arranged neatly in Bookshelf Units. We matched the outer line of the building with the line of the building in the complex in order to conform to the space parallel to the regular order of this wall. In particular, the vertical frames on the surface revealed the urban landscape that varies over time in the urban landscape. The floor material of the landscaping space reflected the nature of the outer space of Paju's ecological space using wood decks and greening patterns, and the parking lot under Piloti was made to follow the basic plan of the industrial complex using floor materials as crushed stone

 

2. Open Urban Lounge

The pedestrian road of the publishing complex (10m west road) is the main route to the complex cultural center. In order to break down the vehicle-oriented road system, the pedestrian-oriented internal road set in the Paju Publishing City Building Guidelines was actively accepted and the Eoulim yard was placed at the corner. This is a small city square, where anyone can freely meet, break up, and stay. The main entrance was arranged in connection with the Eoulim yard, attracting users' movements to the inside, and planning to park under Piloti to the south of the building to facilitate vehicle access in one-way traffic.
.
 
Floor Plan 
The main common part of the North is a lounge with a space where media steps and encounters are arranged, and it is an access route to each floor program and a variable space that can be expanded. It is also a key space that connects the Eoulim yard and the rooftop garden, a multipurpose cultural space. This did not just horizontally place the plane, but vertically expand the volume so that the space was recognized as a single open bokhwap cultural facility. The multi-purpose cultural space is linked to the media step and is also used as a large media event space if necessary. On the first floor, a cafe, an open toilet, and an unmanned administrative facility were arranged for users to use, and the publishing/media experience room and multi-purpose cultural space on the second floor were operated with flexible wall-railing system




Flexible Space The experiential production space of the complex culture center should be used as a content production space and also as a participation and experience facility for users. Since it is a space that requires rapid space conversion that captures various user-specific behaviors and operations by time, connection with external space and flexible space composition are required. It also needs to have a flexible system that can demonstrate the operational skills of managers. The experience/education facilities and multi-purpose spaces on the second floor have track rails on the floor and ceiling for flexible partition walls to reflect various requirements. A moving wall system and a folding door are installed at each program boundary to enable a combination of various units. It is usually used as a rest area, and if lectures, education, etc. are needed, space separation can be carried out quickly.

 


Section The experiential production space of the complex culture center should be used as a content production space and also as a participation and experience facility for users. Since it is a space that requires rapid space conversion that captures various user-specific behaviors and operations by time, connection with external space and flexible space composition are required. It also needs to have a flexible system that can demonstrate the operational skills of managers. The experience/education facilities and multi-purpose spaces on the second floor have track rails on the floor and ceiling for flexible partition walls to reflect various requirements. A moving wall system and a folding door are installed at each program boundary to enable a combination of various units. It is usually used as a rest area, and if lectures, education, etc. are needed, space separation can be carried out quickly.

 


Elevation Due to the nature of the three-sided building, media production/experience activities were exposed to the outside, and the North used double-layered glass to show real-time creative activities of the production facilities. These vertical patterns formed a silhouette in the urban landscape to capture the landscape that changes over time. Wood Frame, an internal structure finishing material, provides a warm feeling in the experience/production facility, and provides a comfortable production/experience space with the light falling between the frames.










TOP ↑




copyright © catacombe Architects all rights reserved.

︎  ︎  ︎