International Design Competition for Namdo Righteous Army History Museum Stage 2, 2022


남도 의병 역사 박물관 국제설계공모 2단계, 2022 

location : Singok-ri 23-3, Gongsan-myeon, Naju-si, Jeollanam-do, Republic of Korea
site area : 363,687㎡
gross floor area : 7,823㎡ (Except Park)
program : Museum, Pavilion, Park
team : Safari Architects, HEA, dina wrorks
result : Encouragement prize

link : www.jeonnam-archi.org




We all have righteousness 
- Horizontal Society -

‘ 우리는 모두 의를 가지고 있다 ’

“We All Have Righteousness”. According to Prof. Hwang Hyunsan, Korea is built under the foundation of horizontal spirit with a national characteristic of never conforming to what is considered unjust.
Although the repression in the past has saturated the whole country with blood, freedom and justice have been preserved through ceaseless voluntary sacrifice. Such courage is evident in the invasion of foreign powers, during the Japanese colonial period, and in the modern democratic uprising and the recent candle-lit protests. Our own ‘horizontal society’, built up with the noble spirit of the righteous army, became the conceptual foundation for creating the process of retrieving ‘righteousness’ in a horizontal space. The space leads visitors into  By discovering one's own 'righteousness' , they are constantly in conversation with the past.
 
The Yeongsan River, with its natural environment, has been the center of maritime traffic since the Unified Silla era, and has an important geopolitical position of transporting righteous army supplies using numerous ferry terminals in the area. In addition, there are about 400 'Nujeong' ,Korean Traditional Pavilion (Hereinafter 'Nujeong', along the Yeongsan River to view the river's flow. Naju contains vast history and culture, and the ‘Nujeong Landscape’ along the river is the most important  context that symbolizes Naju.


Reinterpretation of Traditional Pavilion Namdo Righteous Army History Museum harmonizes with one of the many “Scenery of Nujeong” in Naju. The museum, which takes the form of a “Nuejeong" harmonized with the nature of the Yeongsan River, reveals the unique regionality of Naju. The landscape of horizontal space of the river suggests the freedom, equality, and justice of the ‘horizontal society’ that our people have built up with the spirit of the righteous army.
 

A place of discovering righteousness through exhibitions and contemplation in nature, this horizontally-mounted history museum that creates casual encounters of visitors will sustain our society based on ‘righteousness'. In addition, the landscape space at the top of the museum, which naturally blends with the existing terrain, serves as an eco-bridge connecting the ecosystems of the two terrains. Eco-Bridge will create a landscape that does not separate from the master plan, and will become a new medium to symbolize the righteous army in the Yeongsan River area.




Masterplan

In the masterplan, in order to preserve the shape of nature and land, the ground level of the existing Naju Image Theme park was used as it is, and the landscape of the colorful forest and the waterfront were planned. The linear arrangement of the museum and pavilion in the forest is in harmony with nature and provides a space for daily leisure and experience. The promenade tailored to the topography connects each facility to create a contemplation park where the whole is united, and it is an important path to experience the spirit of sacrifice and to find the righteousness inherent in oneself. For the main entrance, the existing access road has been adjusted and utilized, and public  parking is planned in front visitor center, and staff/service parking is separated at the museum site. Access to each facility is carried out sequentially in accordance with the flow of the topography, starting with the visitor center – the path of the righteous army – the history museum – and the righteous army space.
 
Storytelling Based On Righteous Army  Experience “We all have righteousness”. The design plays a role of reminding us of the righteousness inherent . In the spirit of the army of the “righteousness”, the horizontal mass representing the democratic idea was categorized into three specialized zones. The parking lot is the beginning of the park and the space is composed of a path of the righteous army to contemplate of then spirit.
The flow of visitors exploring the park is planned not only in the physical sense but also in the sense of experience. The park unfolds in four different ways: the voices of the ancestors, the path our walks, a mixture of joy and sorrow, darkness and light and horizontal and vertical experiences.
 

Stone field that expresses the difficult journey of the righteous army in the past is planned by using the rock material fragmented during the development of the site. The time of ordeal experienced in the stone field leads into the sparkling sunlight and hopeful flower field. This Garden represents the hardships of the righteous army that eventually turned into the worthwhile patience. The puddle between the grasslands, which started from the original stream, reflects the flowers and largely reflects the landscape.
The surrounding mountains and feng shui are connected horizontally and vertically to reveal a single mass. Walking through the forest facing the expansive scenery will be the most intimate and fundamental experience of meeting the mountain range where the righteous army soldiers walked. On top of that, it serves as an ecological pathway that connects two disconnected mountain ranges and serves as a connection point for the ecosystem. After the three zones of Righteous Army, the open space with a view of the Yeongsan River unfolds. It show the horizontal formative beauty of the building harmonizing with the topography. The plaza that stretches along the landscape itself sublimates White Square.
  




Multi-Cultural History Muesum Namdo Righteous Army History Museum contains the process of active exhibition of ‘righteousness’. This new type of museum is presented as a complex cultural space that combines the functions of exhibition, community, and contemplation by introducing the function of ‘Nujeong’, which encourages a discourse and encounter through looking over the surrounding landscape. The horizontal museum's new flow method (Larchiveum) that connects nature and the exhibition allows visitors to bring out the inherent 'righteousness'.






1st Floor Plan
On the first floor, convenience/educational facilities such as a cafeteria, a museum shop, and an experiential learning room were planned as an open space for all visitors of the historical and cultural park. Each facility is linked with a variety of external activities (outdoor exhibitions and events) held in Plaza of White . In particular, Plaza of White offers a view of the Yeongsan River, and is the main entry space where the flow of Daya Plain and Righteous army Space are connected. The lobby was arranged in connection with the vertically open courtyard (commemorative space), so that it could be naturally visually connected to the visible storage room. A loading and unloading space and a parking lot for employees were placed adjacent to the storage area to separate the flow of public traffic.


Some the relics in the storage on the first floor is displayed and stored through the visible storage installed in the hall. Visitors can step out of the closed storage and get a preview of the history of the righteous army through an open storage which is easily accessible. A mirror pond was installed around the lobby area to create a static water space that contrasts with White Square. The mirror pond that projects the architecture captures the ever-changing surrounding landscape. 
Stone Exhibition, a memorial space connected to the lobby on the first floor, displays stones that symbolize the sufferings of the army in the courtyard. The Mediation Exhibition of Permanent Exhibition -2 on the 2nd floor is an external exhibition space that draws in natural elements such as wind, water, and sky to create an exhibition space for contemplation and meditation.





2nd Floor Plan The entire second floor is a Larchivium. This is a space where exhibitions, education, archives, and contemplation can take place all together, and it is a place that encourages active participation of visitors as it is a flexible space. The visitor freely walks in this horizontal space, looking at the exhibits of relics and the natural landscape of the present, and contemplating the ‘righteousness’ inherent in us. The exhibition, in harmony with the landscape through the transparent facade, gives the visitors time to contemplate on ‘righteousness’. The exhibition space was arranged along the horizontal space. Visitors break away from the existing passive exhibition viewing and experience the type of flow in which they visit the exhibition space with 'inherent righteousness'. An exhibition space was placed in the center of the facility, and education and office/research facilities were placed at both ends for separate operation.



The borrowed scenery through the facade under the eaves is also used as a space of contemplation to discover “righteousness” through the exhibition. In addition, like the function of the Nujeong, it also serves as a community center for encounters and discourses, communication and relaxation between visitors, making it possible to create a variety of spaces.

New Museum : Cultural Complex Museum + library + Archive + Gallery + Contemplation The exhibition space of the history museum is planned on the second floor. This horizontal space harmonized with the natural scenery seen through the transparent facade was planned as a single Larchivium. This is a space where exhibitions, education, archives, and contemplation are encouraged, and it is a multi-purpose cultural complex space where visitors can actively visit each exhibition hall. Visitors can come out for a while viewing the exhibition, taking a break in Larchivium, find books, and discuss the discourses that have arisen. This horizontal Larchivium space with a natural landscape as the background encourage visitors to discover “righteousness” within them.





Composition of Exhibition Space
10 core boxes (structural systems) were planned for the horizontally arranged column-free space of the exhibition room. The exhibition space surrounded by 10 cores creates a dramatic exhibition through repetition of light and darkness. After selecting the exhibits according to the spatial arrangement according to the lighting type and the illumination, a unique exhibition was planned for each space. We planned to find our 'inherent righteousness' by repeating the spatial sequence of light(present)/dark(past), going beyond the narrative structure of the exhibition. Each core box supports facilities for the exhibition, facilities such as vertical cores and toilets, and the experience-oriented exhibition function of VR/AR at the same time. 
 






Exhibition Space for Learning
The permanent exhibition-1,2 and the special exhibition are for learning using indirect light. The exhibition area surrounded by the upper skylight and the core is optimized for exhibiting artifacts by indirect light inflow through light control. Permanent Exhibit-1 is mainly composed of the largest collection of war records, and is composed of an exhibition of learning by looking into and listening to the history of the righteous army in depth. Relics related to the Japanese Invasion of Korea and the Korean Empire were placed on island-type display boxes and arranged according to the order of the events. The transparent display box was planned as an exhibition space where items were separately classified and listened to in consideration of the degree of damage to the relics.




Section & Elevation & Material The landscaping facilities of the historical and cultural park use stones and plants that can be harvested from the local area, and the exterior finish uses a monolithic material that contrasts with nature with a concrete finish. The exhibition space and interior were planned so that the exterior concrete finish was extended to the interior, so that the exhibits and nature could be emphasized well, and simple and borderless materials were selected.







The outdoor roof above the museum was planned as an eco-bridge to connect the natural ecosystems of the two terrains. The roof, connected by a natural promenade, blends with outdoor art works to create a calm and idyllic landscape. Visitors who come up to see the exhibition feel the changes of the four seasons and realize once more the spirit of the righteous army through the view of the waterfront.
 

TOP ↑




copyright © catacombe Architects all rights reserved.

︎  ︎