3·8 Movement for Democracy Memorial Hall Design Competition


3·8 민주의거 기념관 건립사업 설계공모


2nd Prize

Location : 46-1 Seonhwaseo-ro, Jung-gu, Daejeon, Republic of Korea
Site area : 1,482 ㎡
Gross floor area : 2,955  ㎡
Program : Plaza, Exhibition
Team : Safari Architects

Link : www.masilwide.com/daejeon0618/








Coexistence of Memorial Park and Hwarang ParkThe 416 Memorial Park should be an everyday park open to the public. It should be a park of remembrance of the Sewol ferry disaster, and the park of everyday life of Hwarang Park. In order to create a park where life, death and daily life can harmonize, the flow of citizens is designed through the gaps in ‘The White Wall’, and the material of the wall is monolithic and white material is used to reveal a poetic presence. In addition, the exhibition/commemoration space was localized, and the building itself became the background of the park through the low volume elevation. The trail connected to the Urban Forest, the landscaping of the wide grass that meets the white wall, and the roof-level various citizen participation-type cultural programs return the space of remembrance and memory to a daily park filled with relaxation and leisure.








A Medium Of Memory : Length of Sewol FerryThe pain of memory is more meaningful by revealing it than hiding it. We tried to express the way we remember, commemorate, and share the Sewol Ferry incident as a sculpture in the park through the 146M memorial wall. The symbolic memorial wall of 146m, which means the length of the Sewol ferry, captures various ways of commemorating by the citizens and becomes the background of the Memorial Park through the white wall. Memories of commemoration read through a long sculpture-like wall and various programs of citizens create a communion between the living and the victims.


Experience on Multilayer Level : Linkage Of Internal And External SpacesThe white memorial wall that penetrates the ground and the underground and the inside/outside space connected between the torn gaps contain programs (Park/Commemorations/Exhibitions) with different meanings and induce the participation and activities of visitors at multi-levels. The above-ground wall is a “Wall of life” linked to everyday parks, the underground wall has a meaning as a “Wall of remembrance” for the victims. Life and death coexist at the center of this wall, and on the ground, it separates the daily park from the boundary, and underground, the boundary is broken down into a huge void space.





A Space for Social Memories : Memorandum-Exhibition-Enshrinement SequenceThe light from the sky that penetrates the underground memorial hall is the light that represents the wish of victims to be enshrined in a bright place, and it is the light of remembrance of the soul. The void space in the basement and the light coming down the wall signify a bright and comfortable future that is no longer sad. As you go down this wall, you come in contact with the story of the Sewol ferry and arrive at the end of the wall of light. The enshrinement space containing the sky and nature allows us to deeply commemorate the victims of Danwon High School creating a healing space for the bereaved families


Materplan : A park Open to EveryoneThe length of the 304m wall, which consists of a 146m vertical ‘Wall of Remembrance’ and a 158m horizontal ‘Wall of Daily Life/Culture’, contains the meaning of 304 Sewol Ferry victims. In particular, by arranging square/performer-type external spaces adjacent to the waterfront boundary (W2) on the north side, which is the main movement of citizens, and the node point, it is easy for citizens to access to the facilities. The cafeteria, museum shop, and educational activity space connected with daily life were placed in front of the lakeside to increase the usability of the facility, and the outdoor memorial/exhibition hall and memorial garden were arranged in connection with the path and circulation line extended from the Urban Forest on the east and south sides. The gap between the White Walls provides access to this memorial park as an everyday park that can be visited without any special purpose.




TOP ↑




copyright © catacombe Architects all rights reserved.

︎  ︎